Az előző bejegyzésben már meséltem egy dalmát ételkülönlegességről, a brodetről, most egy másik dalmát specialitást mutatok be.
A peka egy tradicionális dalmát edény, melynek segítségével fantasztikus sülteket lehet készítni. A két részből álló öntöttvas edény alsó, lapos részébe belepakolhatunk bármit (zöldségeket, különböző húsokat), amit sütni szeretnénk. Erre helyezzük rá a félgömb formájú tetőt, melyet jó vastagon beborítunk parázzsal. Ezt követően nincs is más dolgunk, mint egy-két kupica Travarica segítségével elütni azt az időt, míg a parázs alatt szép ropogósra nem pirulnak a sültjeink!
A peka egy tradicionális dalmát edény, melynek segítségével fantasztikus sülteket lehet készítni. A két részből álló öntöttvas edény alsó, lapos részébe belepakolhatunk bármit (zöldségeket, különböző húsokat), amit sütni szeretnénk. Erre helyezzük rá a félgömb formájú tetőt, melyet jó vastagon beborítunk parázzsal. Ezt követően nincs is más dolgunk, mint egy-két kupica Travarica segítségével elütni azt az időt, míg a parázs alatt szép ropogósra nem pirulnak a sültjeink!
A pekaval a lozovaci Kalpic tanyán ismerkedtem meg. |